WNIOSEK o sfinansowanie realizacji zadania w ramach Modułu III programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością”

W dniu 30 stycznia 2024r w siedzibie Wojewódzkiego Oddziału PFRON w Kielcach została zawarta umowa nr PU3/000006/13/D o finansowanie realizacji   zadania w ramach Modułu III programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością edycja IV” z Fundacją San Giovanni. Przedstawicielami byli: Dyrektor Oddziału w Kielcach Andrzej Michalski i prezes Fundacji ks. Zbigniew Stanios oraz wiceprezes Wojciech Bidziński.

Opis zadania

Grupą docelową zadania jest dziesięć  osób z niepełnosprawnością,  którzy spełniają warunki pobytu na terytorium Polski i  pobyt ich uznawany jest za legalny na podstawie art. 2 ust.1 ustawy z dnia 12 marca 2022r.o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, osoby te posiadają dokument potwierdzający stopień niepełnosprawności wydany przez ukraiński system orzekania o niepełnosprawności lub oświadczenia. Niektóre osoby posiadają dodatkowo dokumenty wystawione przez polski system  orzekania o niepełnosprawności .

Beneficjenci mają zapewnione zakwaterowanie,  pokoje hotelowe oraz całodzienne wyżywienie  odpowiednie do stanu zdrowia na podstawie :

– Art.22pkt 1 i 2 ustawy z dnia 23 stycznia 2009r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie (Dz.U.z 2022 r. poz.135 z póź. zm)

– art.12 ust. 1 i art. 14,w zw. z art. 14 ust. 6 c ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U.z 2022r.poz.583 z póź. zm)

W ramach zadania będą nadal  prowadzone  zajęcia  indywidualne i grupowe , utrwalanie , nabywanie i  rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania.

Prowadzona będzie rehabilitacja  przez fizjoterapeutę  z wcześniejszym ustalonym indywidualnym planem rehabilitacji dla każdego beneficjenta  ze wsparciem opieki pielęgniarki  z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w poprzednich trzech edycjach programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością” w ramach umów nr: PU3/000002/13/D,PU3/000003/13/D,PU3/000005/13/D  w postaci bieżni elektrycznej ,orbitreku , roweru pionowego stacjonarnego , ekopompy,  aquavibronu, urządzenia do masażu wirowego kończyn górnych, urządzenia do masażu wirowego kończyn dolnych ,roweru treningowego poziomego ,stołu do  rehabilitacji ,aparatu do terapii ultradźwiękowej laserowej, aparatu do magnetoterapii.

W ramach wniosku ,, Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością edycja IV”  zakupimy  urządzenia: aparatu do elektroterapii, aparatu do drenażu limfatycznego oraz  łóżko rehabilitacyjne. Urządzenia te dadzą  nowe możliwości  świadczenia  zabiegów rehabilitacyjnych, pomogą poprawić sprawność fizyczną, stan zdrowia każdej z tych osób.

Wsparcie tłumacza języka ukraińskiego ułatwi relacje w kontakcie i załatwianiu spraw urzędowych, przeprowadzeniu wywiadu u lekarza o stanie zdrowia beneficjenta.

Pomoc psychologa we współpracy z tłumaczem języka ukraińskiego jest nieodzownym elementem budowania poczucia bezpieczeństwa i spokoju. Jest to proces długotrwały.

Zaplanowana terapia zajęciowa poprzez swoje działania  z ergoterapii, muzykoterapii, socjoterapii służy  wsparciu uczestników zadania. Pomaga również w społecznej  integracji z innymi osobami niepełnosprawnymi , które przebywają w takich ośrodkach jak Warsztat Terapii Zajęciowej lub Zakład Aktywności Zawodowej. Działanie wykonują terapeuci zajęciowi.

Zapewnienie bezpieczeństwa oraz czynności  opiekuńczych  przez asystentów osób niepełnosprawnych  pomoże  w codziennym funkcjonowaniu każdego beneficjenta , wzmacnianiu wiary we własne możliwości i aktywizowaniu do samodzielnego życia, pomoc w załatwianiu wymaganych spraw  urzędowych i leczniczych.

Wnioskodawca zlecił świadczenie usługi transportowej firmie posiadające samochody przystosowane do przewozu osób niepełnosprawnych.

Miejsce realizacji zadania

Dom piętrowy z windą dla osób niepełnosprawnych , pokoje 1-2-3 osobowe, łazienki przystosowane dla osób niepełnosprawnych , pralnia ,suszarnia duża wspólna kuchnia, świetlica do prowadzenia zajęć terapeutycznych. Rehabilitacja prowadzona jest w sali kinezyterapii , pomieszczeniu do hydroterapii oraz dwóch  pomieszczeniach do fizykoterapii.

Dom św. Jana Pawła II, Dom Pielgrzyma na terenie Sanktuarium Matki Bożej Królowej Polski w Kałkowie-Godowie znajdującym się w Województwie Świętokrzyskim, Powiat Starachowicki, Gmina Pawłów w miejscowości Godów 84A, 27-225 Pawłów.

Fundacja posiada zasoby kadrowe  i doświadczenie  w pracy z osobami niepełnosprawnymi. Ostatnie  zrealizowane zadanie to: wykonanie  trzech  edycji programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością” ,  mieszkania treningowe dla osób niepełnosprawnych ,,Mieszkania Treningowe Szansą na Samodzielność” w którym uczestniczyło 56 osób niepełnosprawnych.

Kadra z doświadczeniem  to  fizjoterapeuta ,asystenci osób niepełnosprawnych, terapeuci zajęciowi, psycholog, pielęgniarka, tłumacz języka ukraińskiego.

Termin realizacji zadania

Rozpoczęcie realizacji zadania : 01.01.2024r.

Zakończenie realizacji zadania : 30.06.2024r

Fundacja San Giovanni dziękuję za wsparcie zadania i za wszelką przychylność.