WNIOSEK o sfinansowanie realizacji zadania w ramach Modułu III programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością”

W dniu 19 września  2024r w siedzibie Wojewódzkiego Oddziału PFRON w Kielcach została zawarta umowa nr PU3/000008/13/D o finansowanie realizacji   zadania w ramach Modułu III programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością edycja V” z Fundacją San Giovanni. Przedstawicielami byli: Dyrektor Oddziału w Kielcach Andrzej Michalski i prezes Fundacji ks. Zbigniew Stanios

Opis zadania

Grupą docelową zadania jest dziesięć  osób z niepełnosprawnością z Ukrainy,  którzy spełniają warunki pobytu na terytorium Polski na podstawie art. 2 ust.1 ustawy z dnia 12 marca 2022r.o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Osoby te posiadają dokument potwierdzający stopień niepełnosprawności wydany przez ukraiński system orzekania o niepełnosprawności lub oświadczenia /w razie braku dokumentu potwierdzającego stopień niepełnosprawności / dokumenty oraz oświadczenia są przetłumaczone na język polski. Niektóre osoby posiadają dodatkowo dokumenty wystawione przez polski system  orzekania o niepełnosprawności .

Beneficjenci mają zapewnione zakwaterowanie,  pokoje hotelowe oraz całodzienne wyżywienie  odpowiednie do stanu zdrowia na podstawie :

– Art.22pkt 1 i 2 ustawy z dnia 23 stycznia 2009r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie (Dz.U.z 2022 r. poz.135 z póź. zm)

– art.12 ust. 1 i art. 14,w zw. z art. 14 ust. 6 c ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa(Dz.U.z 2022r.poz.583 z póź. zm)

W ramach zadania będą nadal  prowadzone  zajęcia  indywidualne i grupowe , utrwalanie , nabywanie i  rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania.

Prowadzona będzie rehabilitacja  przez fizjoterapeutę  z wcześniejszym ustalonym indywidualnym planem rehabilitacji dla każdego beneficjenta  ze wsparciem opieki pielęgniarki  z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w poprzednich czterech edycjach programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością” w ramach umów nr: PU3/000002/13/D,PU3/000003/13/D,PU3/000005/13/D, PU3/000006/13/D w postaci bieżni elektrycznej ,orbitreku , roweru pionowego stacjonarnego , ekopompy,  aquavibronu, urządzenia do masażu wirowego kończyn górnych, urządzenia do masażu wirowego kończyn dolnych ,roweru treningowego poziomego ,aparatu do terapii ultradźwiękowej laserowej, aparatu do magnetoterapii, aparatu do elektroterapii, aparatu do drenażu limfatycznego oraz   dwóch stołów rehabilitacyjnych .

W ramach wniosku ,, Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością edycja V” planujemy zakup lampy Sollux  aby poszerzyć zakres świadczeń rehabilitacyjnych dla uczestników zadania. Wskazanie  na wykonywanie tego typu zabiegów zalecane jest przez fizjoterapeutę prowadzącego zajęcia znającego jednostki chorobowe beneficjentów zadania . Lampa Sollux będzie wykorzystywana  w światłolecznictwie i ciepłolecznictwie  co znajdzie  zastosowanie  w terapii schorzeń stanów  zespołów bólowych kręgosłupa , nerwobóli ,uszkodzeń skóry i blizn. Urządzenie to da  nowe możliwości  podniesie poziom świadczonych usług rehabilitacyjnych, zwiększy szanse w połączeniu z innymi  świadczonymi zabiegami w dochodzeniu  do sprawność fizycznej oraz polepszenia stanu zdrowia uczestników programu.

Wsparcie tłumacza języka ukraińskiego jest dużym ułatwieniem w relacjach i  kontakcie z uczestnikami którzy byli już w poprzednich edycjach programu, ale również nowymi osobami które są relokowane  do naszego ośrodka. Pomoc tłumacza w precyzyjnym przekazywaniu informacji dotyczących: pobytu w naszym ośrodku, uczestnictwa w programie dla osób z Ukrainy z niepełnosprawnością , załatwianiu spraw urzędowych, tłumaczenia dokumentacji medycznej związanej ze stanem zdrowia uczestników ,pomocy w kontakcie u lekarza jest podstawowym  zakresem pracy i wsparcia skierowanych do uczestników zadania .

Pomoc psychologa we współpracy z tłumaczem języka ukraińskiego jest nieodzownym elementem budowania poczucia bezpieczeństwa i spokoju. Zmiana postaw uczestników, poznanie i zrozumienie ich przeżyć  i analiza na przestrzeni historii  ich życia oraz zdefiniowanie pragnień i lęków ,które jest działaniem procesem długotrwałym.

Zaplanowana terapia zajęciowa poprzez swoje działania  z ergoterapii, muzykoterapii, socjoterapii służy  wsparciu uczestników zadania. Pomaga  w społecznej  integracji z innymi osobami niepełnosprawnymi .Pokazując  formę wsparcia jaką otrzymują osoby z niepełnosprawnościami w Polsce poprzez uczestnictwo w zajęciach  w  Warsztacie Terapii Zajęciowej. Działania  integracyjne w postaci tych spotkań zapoznawczych  wykonują terapeuci zajęciowi. Zajęcia  socjoterapeutyczne maja  na celu doskonalenie umiejętności ruchowych , komunikowania się, poprawę codziennej aktywności oraz samodzielnego gospodarowania czasem wolnym a także możliwości nauki pełnienia nowych ról w życiu. Zajęcia ergoterapeutyczne  będą  ułatwiały opanowanie podstawowych czynności manualnych , koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz  grafomotoryki. Pomoże to w przygotowaniu beneficjenta do wykonywania różnego rodzaju prac, na miarę swoich możliwości, z uwzględnieniem ograniczeń fizycznych . Zakup potrzebnych materiałów umożliwi przeprowadzenie  zajęć grupowych na których będą wykonywane różnego rodzaju aktywności  i zajęcia: wikliniarstwo, zdobnictwo, malarstwo, rękodzieło itp, oraz czynności dnia codziennego.

Zapewnienie bezpieczeństwa oraz czynności  opiekuńczych  przez czterech  asystentów osób niepełnosprawnych w systemie pracy dwuzmianowej , pomoże w codziennym funkcjonowaniu, dbaniu o  higienę osobistą,  przygotowaniu posiłku,  systematyczności przyjmowania leków i w utrzymaniu czystości pomieszczeń. Codzienny kontakt z asystentem osoby niepełnosprawnej jest wsparciem  dla każdego beneficjenta w utrzymaniu  wiary we własne możliwości,  aktywizowaniu go do samodzielnego życia, oraz właściwego komunikowania się z otoczeniem w którym się znajduje . Pomoc i asystowanie w przemieszczaniu się po za miejscem zamieszkania oraz w załatwianiu potrzebnych  spraw  urzędowych, zabiegów rehabilitacyjnych , ćwiczeń fizjoterapeutycznych i wizyt u lekarzy specjalistów, są to czynności wynikające z potrzeb beneficjentów programu.

Wnioskodawca zlecił świadczenie usługi transportowej firmie posiadające samochody przystosowane do przewozu osób niepełnosprawnych . Podstawowym zadaniem świadczenia usługi będzie przewóz  beneficjentów zadania  do zakładów opieki zdrowotnej , lekarzy specjalistów , urzędów gminnych i powiatowych celem załatwienia spraw związanych z pobytem w Polsce (na podstawie umowy o świadczenie usługi).

Miejsce realizacji zadania

Dom piętrowy z windą dla osób niepełnosprawnych , pokoje 1-2-3 osobowe, łazienki przystosowane dla osób niepełnosprawnych , pralnia ,suszarnia duża wspólna kuchnia, świetlica do prowadzenia zajęć terapeutycznych. Rehabilitacja prowadzona jest w sali kinezyterapii , pomieszczeniu do hydroterapii oraz dwóch  pomieszczeniach do fizykoterapii.

Dom św. Jana Pawła II, Dom Pielgrzyma na terenie Sanktuarium Matki Bożej Królowej Polski w Kałkowie-Godowie znajdującym się w Województwie Świętokrzyskim, Powiat Starachowicki, Gmina Pawłów w miejscowości Godów 84A, 27-225 Pawłów.

Fundacja posiada zasoby kadrowe  i doświadczenie  w pracy z osobami niepełnosprawnymi. Ostatnie  zrealizowane zadanie to: wykonanie  czterech   edycji programu „Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością” ,  mieszkania treningowe dla osób niepełnosprawnych ,,Mieszkania Treningowe Szansą na Samodzielność” w którym uczestniczyło 56 osób niepełnosprawnych.

Kadra z doświadczeniem  to  fizjoterapeuta ,asystenci osób niepełnosprawnych, terapeuci zajęciowi, psycholog, pielęgniarka, tłumacz języka ukraińskiego.

Termin realizacji zadania

Rozpoczęcie realizacji zadania : 01.07.2024r.

Zakończenie realizacji zadania : 31.12.2024r.

plakat1                                                                                                                                                              plakat 2